اين کتاب دو هدف عمده را دنبال ميکند: نخست، آموزش اصول و قواعد نوشتن؛ دوم، آموزش برخي از انواع نوشتههاي پُرکاربرد علمي و دانشگاهي و اداري. نويسند? کتاب معتقد است با وجود تأليف آثار بسيار در حوز? نگارش، اين عرصه، ازجمله بهدليل توسع? فضاي مجازي و رواج استفاده از حروفنگاريِ کامپيوتري در نوشتن، نياز به روزآمد شدنِ پيوسته دارد و کتاب بهمنظور پاسخگويي به چنين نيازي و نيز رفع پارهاي از ضعفهاي مربوط به مهارتهاي نگارشيِ دانشجويان، نوشته شده است.
مطالب آشنايي با آيين نگارش علمي و اداري در سه گفتار تنظيم شده است: گفتار نخست پارهاي از مهمترين اصول نگارش علمي به زبان فارسي را شرح ميدهد و خواننده را با مراحل نوشتن يک متن، نکاتي دربار? زبان نوشته، اصول و قواعد خط فارسي، اصول نگارش نامها و واژههاي بيگانه به خط فارسي و نيز نحو? نوشتن عدد و فرمول در نوشتههاي فارسي، نشانههاي نگارشيِ رايج در فارسي و مهمترين موارد کاربرد هريک، شکل ظاهري و نظم محتواييِ نوشته، قواعد درج جدول و تصوير در نوشته آشنا ميسازد. گفتار دوم «ارجاعنويسي» نام دارد. هرچند ارجاعنويسي نيز جزء اصول نگارش علمي است، بهدليل گستردگيِ مباحث، ذيل گفتاري مستقل آورده شده است. در اين گفتار، نويسنده کوشش کرده است، پس از مطالع? برخي شيوهنامههاي معتبر ملّي و بينالمللي، شيوهنامهاي مستقل براي ارجاعنويسي عرضه کند. گفتار سوم شيو? نگارش بعضي از انواع نوشتههاي پُرکاربرد علمي و اداري ـپيشنهاد? پژوهشي، پاياننامه، مقاله، گزارش و پارهاي از نوشتههاي اداريـ را شرح ميدهد.
کتاب با صبغهاي آموزشي نوشته شده است. هرچند نويسنده قصد عرض? ديدگاههاي نو در حوز? نگارش را نداشته است، اما پارهاي از بخشها (بهويژه گفتار دوم و بعضي از قسمتهاي گفتار سوم)، نسبت به ديگر کتابهاي منتشرشده در حوز? نگارش فارسي، فرقها و تازگيهايي دارد. مخاطب اصليِ کتاب عموم دانشجويان مقاطع مختلف دانشگاههاي ايران بهويژه دانشجويان محصّل در رشتههايي غير از رشت? زبان و ادبيات فارسياند.